Multimediálna podpora výučby klinických a zdravotníckych odborov :: Portál LFUK v Bratislave
Lekárska fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave
Projekt MEFANET (MEdical FAculties Educational NETwork)

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Zoradené podľa: priorita a čas poslední úpravy
 

Metabolizmus (Prednáška z fyziológie pre študentov zubného lekárstva)

Metabolizmus (Prednáška z fyziológie pre študentov zubného lekárstva)

Metabolizmus - základné pojmy. Bazálny metabolizmus. Celkový denný výdaj energie. Faktory, ktoré ovplyvňujú výdaj energie. Meranie metabolickej úrovne, respiračný kvocient, energetický ekvivalent. Energetická bilancia. Energetická hodnota živín. Metabolzmus pri fyzickej aktivite. Kyslíkový dlh. Metabolizmu vo fáze spracovania potravy a v postabsorbčnom období. Hlavné metabolické cesty bielkovín, tukov a sacharidov.

 
autor: Katarína Babinská | odbor: Fyziológia a patologická fyziológia | zobrazené: 703x | publikované: 19.9.2016 | posledné úpravy: 19.9.2016

Fyziológia krvi (Prednáška pre študentov zubného lekárstva)

Fyziológia krvi (Prednáška pre študentov zubného lekárstva)

Krv - zloženie, vlastnosti, funkcie. Krv a zachovanie homeostázy. Erytrocyty a ich funkcie.Krvné skupiny. Hemoglobín - zloženie, typy, deriváty. Leukocyty a ich účasť v imunite. Trombocyty a hemostáza. Hemokoagulácia. Krvná plazma - zloženie, funkcie, osmotický a onkotický tlak. Hematopoéza.

 
autor: Katarína Babinská | odbor: Fyziológia a patologická fyziológia | zobrazené: 1046x | publikované: 3.3.2016 | posledné úpravy: 3.3.2016

Výživa človeka, živiny a ich funkcie, výživové odporúčania (Prednáška pre študentov ZL)

Výživa človeka, živiny a ich funkcie, výživové odporúčania (Prednáška pre študentov ZL)

Výživa človeka. Zložky výživy – živiny, biologicky aktívne látky, potravinové aditíva, kontaminanty. Živiny (bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerálne látky) – charakteristika, funkcie, význam pre ľudský organizmus, odporúčania pre príjem. Súčasná situácia vo výžive. Výživové odporúčania. Výživa a zdravie zubov.

 
autor: Katarína Babinská | odbor: Fyziológia a patologická fyziológia | zobrazené: 1190x | publikované: 16.9.2015 | posledné úpravy: 16.9.2015